Sunday, February 8, 2009

Aku tak suka lab

Lepas baca entry ini dari dLa,aku tersedar yang rupa-rupanya aku memang bukan a type of lab person.

Aku punya lab coat yang aku dapat free semasa di kolej,memang masih cantik lagi. Putih walaupun sekali pun aku tak pernah basuh pakai Clorox ataupun satu lagi brand yang warna pink tu. (Apa namanya?). Even nak membasuh pun,rasanya setahun sekali je.

Aku tak suka lab. I mean lab lab. Aku tak suka semua benda yang ada macam-macam rules ni. Sebelum masuk kene pakai white coat, tak boleh pakai sandal, xboleh itu,xboleh ini. Kalau aku kena pergi lab,maknanya aku kena pergi fakulti. Aku xsuka pergi fakulti.Fakulti aku buruk. Toilet dia kotor( sebenarnya ok aje,tp serius aku bias).Cafe fakulti mahal.
Nasib aku baik, Tuhan memang sayang aku. Course yang aku ambil,memang xbanyak lab. Last time pergi lab pun, masa first year untuk subjek Physiology. Sekarang paling hebat pon, praktikal lab je dekat Makmal Kemahiran. Last2 nya, aku and Farhana end up dengan buat wheely dengan wheelchair kat blakang kelas.

Aku bersyukur sebab aku tak ambil Medicine, sebab kalau aku jadi medical student, mesti lah kene masuk lab. Tak sia-sia perasaan berbelah bagi yang amat sangat masa aku tolak tawaran RCMP dulu untuk ambil medicine. Mak tak bagi aku ambil medicine, mak suruh aku join Rehab Medicine. Mak kata boleh tolong dia masa mak dah tua nanti. Masa tu, aku nak sangat ambil Medicine, itu cita-cita aku sejak Form5. Nak jadi doktor.cikgu! Tapi bila pikir balik, mungkin apa yang mak cakap betul. Aku tak nak jadi anak derhaka.Orang kata, kata-kata ibu ni masin. Sekarang aku rasa memang masin mulut mak aku.

Nasib baik juga aku xambik BioTech. Sebab lecturer aku dekat Kolej yang mengajar Genetics selalu cerita kat kami time dia belajar dulu. Warna mata lalat pun boleh jadi issue,kacuk sana,kacuk sini. Dia kata, "separuh mati nak buat". Sebab itu lah, lepas je dapat result sem 1, aku terus tolak option untuk ambil BioTech masa isi borang UPU.Aku penakut,takut ambil cabaran.

Aku selesa dengan apa yang aku belajar. Aku belajar ilmu perubatan, which I love the most, (tapi selalu je xscore masa exam), dan dalam masa yang sama , aku xperlu masuk lab. Bagi aku sesiapa yang selalu bergelumang dengan lab ni, korang
  • rajin - sebab kena selalu buat lab report
  • penuh protokol -sebab kita semua maklum lab assistant selalu perangai cam bitch. Additional note : yelah,sbb lab assistant mcm bitch, itu xboleh,ini xboleh, so kene behave dalam lab.
  • sukakan cabaran. Setiap experiment itu bagi aku sangat mencabar walaupun experiment mengenali cell membrane yang dibuat semasa Form4 dulu.
  • sanggup untuk menambah power specs bila-bila saja.

May God bless you all and the labs. Ahahahahha.

RandomStuff: Che Det punya entry yang ini, kelakar gila!! Love you lah, Tun.

5 comments:

dyla ishak said...

apekah....
mane ade medicine asek kene masuk lab
lab yang cm kat sokolah tu memang tak bes ahh...
now, lab tak yah wat report pon kot...
n masuk disect cadaver jer,tak pon tgk jer...
huahahahhaha
jgn jeles sayang...

MeaBerry said...

yeay! saya bangga sbb saya ade banyak lab. maka saya rajin dan suke menghadapi cabaran ye.

fyi aku ni rase nye mmg ditakdir kan utk jadik food scientist yang wat research only or research assnt shaja kot berdasarkan result lab aku A n teori nye C... wahahahah cam jahanam!

(aku tgh wat lab report ni... sob3)

vYe said...

dyla: laa..kalo disect cadaver tuh, aku pon suke...ko tunggu ahh nnt ko blaja mikrob, pas2 ko sure brterima kasih kat aku....hahahhaha

d L a said...

eh2, nak kate org amk lab ni bitch ke? hahaha. kite xkan jd mcm lab assistant yang vitch tu la. kami labbie rock! haha

vYe said...

eh tak..sebab las asistant bitchy sgt, so dlm lab kene selalu behave..dats y korang perlu penuh protokol..