Tuesday, May 5, 2009

The need of a new dictionary

I did’t have medical dictionary because I was so terribly cheapskate of buying one. Okay, I purposedly don’t want to say because it is sooo expensive despite my habit of changing handbags and shoes yadda yadda yadda but complaining of single dictionary is far too expensive and not worth at all.

So, one day, I found a medical dictionary at home. I bet, it must be my sister’s. Mind that, it is Bahasa Inggeris- Bahasa Melayu dictionary. I took it anyway, instead of not having one at all.

Later, I found that, this particular thing, sometimes, doubled me with extra work. That is, translate back the meaning into English. Chet.

Here are some words and the meanings which I found funny and sometimes not helping me at all.




  • Syringomyelocele – (spelled in Malay, siringomielosele.)
    – Penonjolan korda spina melalui suatu kecacatan spina bersama dengan suatu sak terisi bersama cecair terus-menerus dengan kanal pusat korda spina.

  • Vagus nerve ( saraf vagus) - Saraf kranial ke sepuluh, yang membekali serat-serat sarat motor ke otot- otot penelanan dan serat-serat parasimpatetik ke jantung dan organ-organ dalam rongga toraks dan abdomen. Cabang-cabang sensori membawa impuls dari visera dan deria rasa dari mulut.

  • Cystocele (sistosele) - Prolaps dasar pundi air kencing wanita. Ia biasanya berlaku akibat kelemahan lantai pelvis selepas bersalin dan menyebabkan pengembungan dinding anterior vagina apabila meneran.

  • Carpal tunnel syndrome – sindrom karpel terowong

  • Pneumocephalus – kehadiran udara dalam tengkorak, biasanya akibat fraktur yang melalui salah satu sinus udara.

  • Syndactyly – cantuman jari tangan/kaki secara kongenital. Ia bertambah dari segi kehebatannya, iaitu berkulit selaput yang nyata antara 2 atau lebih jari ke cantuman yang lengkap dan melibatkan semua jari.

  • Vericose vein (vena varikos) - Vena-vena yang mengembung.,memanjang dan berbelit-belit. Vena superficial pada kaki adalah vena yang paling biasa dihinggapi. Rawatan termasuk topangan elastic dan skleroterapi, tetapi menelanjangkan atau memotongkan vena varikos itu perlu dalam beberapa kes.

Anyone, help me translate them.

  • Sak terisi

  • Cecair terus-menerus

  • Meneran - contraction kan?

  • Fraktur - fracture kan?

  • Kehebatannya - severity kan?

  • Menelanjangkan

Ataupun,sesiapa yang baik hati, buy me a new dictionary! (Okay please jangan suggest pergi download software dictionary sebab aku still nak manual dictionary, just like the ol skool way)

Ataupun siapa nak exchange dictionary?


**Dictionary ku sayang, jangan kecil hati okay. Kau still banyak berjasa kepada aku selama ini. **

MoralOfTheStory: Jangan cheapskate. Straightaway beli the English version, okay?

15 comments:

MeaBerry said...

lol. mmg cheapskate gilla!

"beg beratos2 sanggop beli"
(monolog luaran aku. haha)

weh menelanjangkan? aiyooo striptease kot.

yang aku takleh tahan
Vericose vein; ......dihinggapi


aiyo! hinggap2 pulak ni.



penin aku dah...
nway, tahniah sbb ade entry berilmiah dahhh.. ha ha

vYe said...

tulah...aku pon sedar aku cheapskate...LOL..

beg aku bukan beratus2 dow..
tipu gle..

aiyoo..menelanjangkan jd striptease?atau mungkin being stripped..kehkehkeh

MeaBerry said...

LMAO!!!!


saya penah dengar sindrom karpel terowong tu. dulu papa saya kena suspect tu lah. tapi rupe2 nya bukan.

eyh karpel terowong tu kat wrist kan? saya sangat takut untuk menaip di laptop ni. takot2 terowong di wrist tu tersumbat pulak. ehh..

vYe said...

chet...aku 2minnggu exam...
da dapat pon CTS tue..

linda said...

sak terisi= sac yang terisi.hehe.

MeaBerry said...

cemane ko tau ko dapat dah? dulu papa aku siap kne wat EEG siot~!

vYe said...

CTS nak kene EEG? Ape kene median nerve EEG?Bkan physical examination jeke?
kehkehkeh...aku pon xtau..
tp,sure bapak ko wat EEG psl problem die tu..

anisizatyA.J said...

sak terisi -filled sac? haha just a try.
and anyways aku x follow oiam so yeah maybe aku trlalu judge tomok, takot2 sejarah mungkin berulang..hahahahahahha..get it? anyways, aku pon takde dictionary lagiii...hahahaha

vYe said...

filled sac.erm aku pon rse cmtu gak...hehehhe...
ko try tgk oiam lah wei...

maryam marfez said...

woi..ngaku aje ko fan tomok..denial lg ka.

dyla ishak said...

Carpal tunnel syndrome – sindrom karpel terowong

hahahahah ke;laka tol doh!!!!
nak mati aku tergelak

ko ni, gi beli la dictionary hish
kedekut tolll
tapi aku pon takde hehehehe
aku pape aku cari kat internet jer...senang jer...taknak try?

vYe said...

yam : ahh sudah..tetibe kuar tomok pulak..koq!

dyla : weyt siyes klaka dictionary aku...aku xde duit ahh nk bli proper nye..ko blanje laa aku...
ko bole la nk cri intrnet je, accessible..
aku ni da laa internet take turn,
kalo maxis wat kepala hangin die, masok angin kluar asap laa...

vYe said...
This comment has been removed by the author.
maryam marfez said...

sape y komen sampai ko delete ni

vYe said...

komen aku laa yg aku delete tuh...komen tuh aku terpost smpai 2kali.so aku delete laa yg lg satu tuh...